icon-arrow-rightTerug naar overzicht

#1 Blog: Nationale Week Zonder Vlees

4 Maart 2020
Eerder schreef ik al over het vega(n) aanbod van Delibert, wat een mooie voorbereiding was op volgende week, namelijk de Nationale Week Zonder Vlees.
Dit is alweer het derde jaar op rij dat deze Nationale week wordt georganiseerd en met goed resultaat. Elke deelnemer die zeven dagen geen vlees(waren) gebruikt bespaart daarmee alleen al 130 liter water en 13,3 kg CO2 uitstoot vergelijkbaar met 75,9km rijden met een gemiddelde auto.

Natuurlijk zijn er ook veel vragen over een week lang vlees weglaten in je dieet. De stichting Nationale Week Zonder Vlees schrijft daarover: “Vegetarisch eten is om diverse redenen een goed idee. Het is een duurzame keuze die niet alleen wenselijk is met het oog op dierenwelzijn en de toekomst van onze planeet, maar ook goed is voor de eigen gezondheid. Zo is aangetoond dat een vegetarisch eetpatroon, en een eetpatroon met minder vlees en meer plantaardige producten, zorgt voor een lagere bloeddruk en een lager risico op hart- en vaatziekten. Dus ook zonder vlees kan je heel gezond eten, want met de juiste plantaardige producten vervang je de voedingsstoffen uit vlees in een handomdraai.”*1

Bij Delibert laten we al zien dat vegetarisch en veganistisch eten hartstikke lekker is, maar om je nog een beetje te helpen hieronder een aantal recepten.



Ontbijt
Zelfgemaakte muesli met sojayoghurt.*2
(Geen zin om je eigen muesli te bouwen, in de supermarkt vind je ook hele smakelijke varianten).

Ingrediënten:
- 400 gram havermout
- 50 gram amandelschaafsel
- 100 gram gebroken walnoten
- 150 gram zonnebloempitten
- 2 theelepels kaneel
- 200 gram (suikervrije) appelmoes
- 150 mililiter agave / maple / rijststroop
- snufje zout

Verwarm de oven op 140 graden en bekleed twee bakplaten met bakpapier. Meng de droge ingrediënten (havermout, amandelschaafsel, walnoten, zonnebloempitten en kaneel) in een kom. Meng in een andere kom de rest van de ingrediënten (appelmoes, agave/maple/rijststroop) en zout).

Roer beiden mengels goed door elkaar en verspreid in een dunne laag op de twee bakplaten.

Bak voor 50 tot 60 minuten, afhankelijk van je oven en roer elk kwartier de massa los.

Zodra het goed is afgekoeld kan je de muesli in een afgesloten pot of bak voor een aantal dagen bewaren.

Voor je ontbijt schenk je sojayoghurt in een kom en voeg muesli naar smaak toe. Heb je zin en tijd, voeg dan ook nog wat fruit toe zoals stukjes appel / peer / banaan of bijvoorbeeld fruit uit de vriezer zoals blauwe bessen of frambozen.
Dit recept is een aangepaste variant op die van de Vegan Challenge.
 
Lunch
Sandwich hummus

Ingrediënten:
- 2 boterhammen
- 2 eetlepels hummus (er zijn genoeg smaken om uit te kiezen!)
- 2 bladeren sla
- 1 tomaat gesneden in plakken
- ¼ komkommer gesneden in plakken
- handje cress of kiemen
Besmeer de boterhammen met de hummus. Op één boterham leg je de sla, tomaat, komkommer en cress of kiemen. Stapel de andere boterham met de hummus naar beneden op de groente. Snijd diagonaal door en happen maar.
 
Avondmaaltijd
Ultieme nacho’s*3

Voor twee personen.
Ingrediënten:
- scheutje olijfolie
- 200 gram vega gehakt
- 400 gram gesneden macaroni / spaghetti groente
- 1 potje tacosaus (je kunt dit ook zelf maken als je tijd en zin hebt)
- 1 zak nacho / tortilla chips
- 2 tenen knoflook geperst
- 2 theelepels mexicaanse kruiden

Guacemole
- 2 eetrijpe avocado’s
- ½ limoen geperst
- peper, zout, eventueel chilivlokken
Verwarm een scheut olijfolie, voeg de knoflook toe en de groentes. Roerbak deze ongeveer 5 minuten en voeg het vega gehakt erbij en laat het nog 2 minuten bakken. Eenmaal goed verwarmt en licht aangebakken, voeg dan de tacosaus en de kruiden toe, laat het nog even doorwarmen.

Ondertussen maak je de guacemole, snijd de avocado’s doormiddel, schep het vruchtvlees eruit en prak dit tot de gewenste dikte. Voeg het limoensap toe en breng op smaak met zout, peper en eventueel chilivlokken.
Serveer het vega gehakt met een grote schep guacemole, lekker dippen met de nacho / tortilla chips!
Dit is een aangepaste versie op die van De makkelijke vegan.
 
Wil je ook een week zonder vlees eten op kantoor, wij maken je vegetarische lunch en borrel met plezier voor je!


 
 
*1 https://weekzondervlees.nl/vegetarische-voedingsinformatie/#
*2 https://veganchallenge.nl/recepten/zelfgemaakte-muesli/
*3 https://www.demakkelijkevegan.nl/2019/11/06/super-easy-mexicaanse-dish-met-vega-gehakt-nachos-en-guacemole/